معرفی دانشکده حقوق و علوم سیاسی

امروز هیچ ملتی نمیتواند جدا از دیگر ملتها و بی‌اعتنا به آنچه در دیگر نقاط عالم می‌گذرد زندگی کند و هر اتفاقی کم یا بیش سریع یا کند به نوعی در سرنوشت او تاثیر خواهد گذاشت مطالعه تحولات جهانی و گاه پیش‌بینی اتفاقات و بررسی تاثیر آنها و نحوه برخورد هر کشور با آن ، کار متخصصان علوم سیاسی و دیپلماسی است.

محور سیاست خارجی هر کشور تامین منافع ملی است. شناخت منافع ملی و عوامل تامین کننده و تهدید کننده آن را کارشناسان علوم سیاسی به عهده دارند. هدف از این رشته تربیت کارشناسان و تحلیلگران و متخصصان سیاست خارجی و روابط بین‌الملل است. در رشته علوم سیاسی مسایل و موضوعات زیر بنایی عرصه سیاست به صورت دانشگاهی و علمی بررسی می شود و در واقع یک اندیشمند علوم سیاسی لایه های زیرین و عمیقتر مسایل سیاسی را می شکافد و به همین دلیل قضایا را از بعد تازه ای تحلیل می کند .

در واقع علوم سیاسی به بررسی اندیشه‌ها و نظریه‌های سیاسی و کارکرد آن‌ها در عرصه جامعه می‌پردازد و به عبارت دیگر رشته علوم سیاسی یعنی ارائه یکسری نظریه‌ها و یا یکسری ابزار‌ها و راهکار‌هایی که بر اساس آن‌ها هر جامعه شرایط و مشکلات حال را بررسی کرده و از پیش پا برمی دارد؛ برای حرکت‌ها و اقدامات بعدی یعنی ترسیم فضا برای مسیر آینده برنامه ریزی می‌کند همچنین از تجارب و دستاورد‌های بشر که در طول تاریخ در عرصه اجتماع به دست آورده است، بهره می‌برد.

از جانب دیگر یکی از مشکلات اساسی در کشور ما بحران های سیاسی بوده است. بسیاری از معضلات کنونی  در کشور ریشه در شرایط نابسامان سیاسی گذشته دارد. علوم سیاسی برای تنظیم روابط قدرت پا به عرصه  وجود گذشته است. یافته های تحقیقات در رشته  علوم سیاسی اگر درست به کار گرفته شود کشور را به سوی انکشاف و ساماندهی سوق خواهد داد.

هدف اصلی از ایجاد این رشته پرورش متخصصانی مجرب و کارآمد است. که بتوانند در زمینه هایی از جمله قضاوت، وکالت، کارشناس حقوق به فعالیت بپردازند. دامنه رشته حقوق گسترده و در کلیه روابط زندگی امروز قابل ملاحظه است. این روابط می‏تواند مربوط به روابط دولت و مردم باشد که به حقوق عمومی معروف است و یا روابط خصوصی مردم را در برمی ‏گیرد که حقوق خصوصی نامیده می‏ شود.

بازارکار و در آمد

از بهترین کارهایی که فارغ التحصیلان رشته حقوق می توانند در آن به کار کردن به پردازند وکالت است که نیازمند گذراندن امتحان  وکلا ی مدافع است. بعد از اینکه فرد در امتحان کامیاب شد میتواند با استفاده از سند دست داشته به وکالت بپردازد.

به علت زیاد بودن فارغ التحصیلان در این رشته در حال حاضر استخدام در ادارات دولتی و سارنوالی های کشور کار آسانی نیست و با محدودیت‌های زیادی مواجه است. اما اگر دانشجویی در کار خود بسیار خوب و توانمند باشد. می تواند به فعالیت های در سارنوالی و مشاور حقوقی بانک، شرکت های تجاری و خدماتی  و شرکت های مختلف به عنوان مشاور حقوق فعالیت  داشته باشد. و هم چنان میتوان به عنوان استاد در دانشگاه ها به فعالیت بپردازد.

1. فارغ التحصیل رشته اداری و دیپلماسی میتواند در مدیریت داخلی کشور مانند پارلمان و سایر ادارات دولتی فعالیت نمیتواند.
  2. فارغ التحصیل رشته اداری و دیپلماسی میتواند در امور بین المللی ، وزارتخانه ها، سفارت خانه ها و بخش های کنسولی خارج از کشور.
  3. فارغ التحصیل رشته اداری و دیپلماسی میتواند در رسانه های همگانی کارکرده میتواند.
  4. دانشجو رشته اداری و دیپلماسی توانایی تحلیل کارشناسانه مسائل سیاسی داخلی و خارجی دارد.
  5. فارغ التحصیل رشته اداری و دیپلماسی میتواند در ارائه مشاوره در مراکز سیاسی مانند احزاب  سیاسی، سازمان بین المللی و سازمان های منطقه ی وغیره دارد.

دروس تخصصی این دانشکده

1. خاورمیانه و سیاست بین المللی
  2. مسایل اقتصادی و سیاسی جهان سوم
  3. اصول روابط بین الملل
  4. تاریخ روابط بین الملل
  5. مبانی جامعه شناسی عمومی
  6. جامعه شناسی سیاسی
  7. دیپلماسی و رفتار سیاسی در اسلام
  8. فن دیپلماسی و آداب کنسولی
  9. جنبش های اسلامی معاصر
  10. سیاست خارجی قدرتهای بزرگ
  11. سیاست خارجی جمهوری اسلامی افغانستان
  12. مسائل نظامی و استراژیک معاصر

توانایی‌های دانشجویان رشته حقوق و علوم سیاسی

جسارت، قدرت استدلال، خلاقیت ذهنی و فن بیان خوب لازمه موفقیت در این رشته است. ممکن است که به دست آوردن لیسانس حقوق کار دشواری نباشد اما حقوقدان شدن بسیار مشکل است. چرا که علم حقوق امروزه با جامعه شناسی، روانشناسی و علوم فلسفی آمیخته شده است و یک حقوقدان باید از این علوم اطلاعات کافی داشته باشد.

• دانشجوی علوم سیاسی باید کتب تاریخی بخصوص تاریخ سیاسی افغانستان و جهان را دوست داشته باشد و فلسفه  سیاسی را با علاقه بخواند.
  • دانشجوی علوم سیاسی باید فردی منطقی بوده و نظریاتش مستند به دلیل و مدرک باشد.
  • دانشجوی علوم سیاسی قدرت ابتکار و توانایی فکری وسیعی داشته باشد و ریشه‌ها را شناسایی  میکند و راه حل ابتکاری ارایه می دهد.
  • دانشجوی علوم سیاسی از بالا مشکلات را میبیند و با همه اقشار جامعه ارتباط  می داشته باشد تا بفهمد که مردم جامعه‌اش به چه فکر می‌کنند و نیاز‌های آنان چیست.